Comunicarea prin creatie grafica

Una din legile fundamentale (personal o consider cea mai importanta, fata de care toate celelalte se subordoneaza) ale comunicarii prin creatie grafica este:

Nu are mare importanta ce spui, cum spui sau unde spui (on line/off line), IMPORTANT este ce se intelege din ceea ce spui.

Comunicarea este un proces in dialog, NU un monolog. Din punct de vedere al comunicarii grafice lucrurile nu se schimba. Spre deosebire de comunicarea verbala unde elementele limbajului sunt comune interlocutorilor, in comunicarea grafica diferentele de perceptie pot fi diferite.  Elementele de creatie grafica in domeniul publicitatii trebuie sa fie bazate pe paradigme (constructii mentale) acceptate in mod univoc de catre toti destinatarii mesajului grafic. Folosirea unor mesaje grafice complexe cu o puternica incarcatura metaforica pot duce la situatia in care mesajul este perceput eronat. In imaginea de la inceputul articolului, mesajul grafic si cel metaforic sunt strans legate – prin conceptul de negarea a negatiei. In esenta lui mesajul poate fi decriptat simplu: atunci cand folosind o creatie grafica de calitate si un mesaj ce face apel la concepte filozofice este putin probabil sa faci parte din categoria „celor prosti”. Astfel, rezulta ca mesajul afirma contrariul, intr-un mod foarte metaforic. Din acest punct plecand riscul de a pierde o parte dintre destinatarii mesajului este mare. Nu sunt multi cei care, asaltati de problemele zilnice, au timpul si disponibilitatea de a decripta rapid un asemenea mesaj.

Rezultatele bune ale unui mesaj care contine creatie grafica relevanta in comunicare sunt vizibile imediat.

De aceea aveţi în vedere înainte de toate, în orice mesaj promovat, interesele, dorinţele şi aşteptările celor cărora le este adresat mesajul. Gandiţi-vă la ce îşi doresc şi aşteaptă ei de la brandul dvs. Fiţi creativi. Lăsaţi destinatarului mesajului posibilitatea de a intelege imediat sensul. Folositi elemete „cu carlig” care sa fie apte de a atrage atentia si de a memora mesajul.

În fiecare zi un individ este în contact (vizual/sonor) cu peste 5.000 de informaţii cu caracter publicitar (reclame, sigle, informatii comerciale,politice, sociale, sportive, culturale, etc). Nu este loc al activităţii umane în care publicitatea să nu-şi facă simţită prezenţa. De la
aparatul de radio sau TV, computer, tableta sau smartphone pâna la etichetele sau
ambalajele produselor utilizate, nu putem face un pas fără să fim asaltaţi de reclamă. Uneori această „poluare media” este atat de puternică încât crează o dependenţă emoţională. Oamenii ajung să cumpere „forţaţi” fiind de agresivitatea tot mai crescută a mesajului publicitar. Acesta este un motiv pentru care tendinţa de a cumpăra produse şi servicii (re)cunoscute ne salvează de presiunea acestor mesaje agresive. Vom fi mai puţin expuşi, influenţa lor fiind mult diminuată, în cazul în care opţiunile noastre de a cumpăra un produs sau altul sunt bine stabilite şi se manifestă faţă de brandurile agreate. Astfel un mesaj grafic usor de memorat este un mesaj simplu. Cele 10 reguli sunt:

1. Trebuie sa existe un concept grafic materializat prin cel putin două din elementele urmatoare:


– mesaj,
– idee,
– poveste,
– experienţă,
– întâmplare

2. Comunicaţi! NU Decoraţi! 

Folosiţi grafic o singură maniera de exprimare. Toate elementele grafice trebuie să se găsească într-un raport armonios unele cu celelalte. Grafic ele trebuie să vorbească aceiaşi limbă. Folosiţi culorile siglei din manualul de identitate ca şi culori de bază pentru pagina web.
Veţi realiza astfel o unitate între exprimarea grafica tiparita si cea a pagini web.

3. Folosiţi două (cel mult trei) familii de caractere.

Identificaţi exact care este conceptul grafic general şi veţi observa că sunt doar câteva tipuri de caracter care se potrivesc. Prea multe tipuri de caracter produc confuzie şi pot perturba atenţia asupra continutului şi mesajului grafic.

4. Focalizaţi atenţia pe lucrurile importante!

5. Alegeţi culorile funcţie de scopul şi conceptul propus în realizarea pagini web.

Trebuie să aveţi cunoştinţe despre efectele psihologice pe care le produc alăturarea a două sau mai multe culori. Fiecare culoare are efecte psihosemantice foarte bine determinate, dar alăturarea a două sau mai multe culori poate modifica radical efectul.

6. Exploataţi spaţiile „albe” (negative space)oferind ochilor posibilitatea de a se odihni.

O pagină clară, cu elemete grafice şi cromatice armonios alese este uşor de „citit”. Textul care nu se poate citi ocupă spaţiu fără rost. Trataţi titlurile ca şi imagini. Încercaţi să realizaţi un echilibru cromatic care să nu disoneze faţă de conţinutul şi mesajul pagini web.

7. Conceptul grafic trebuie construit pentru privitor/vizitator nu pentru dvs.

Trebuie să aveţi în vedere universalitatea şi faptul că oameni sunt diferiţi, au preocupări, concepte şi arii de interes diferite. Dar vizitând pagina dvs web trebuie să privească un „spectacol” care să-i atragă nu sa-i îndeparteze.

8. Simetria este ultimul rău necesar!9. Moda este trecatoare, uneori este bine să o ignoraţi
10. Păstraţi elementele definitorii ale unui layout pentru toate celelalte pagini.
Web page(off-line)≠Web site(on-line)