Grafica si mesajul publicitar.

Atunci cand o imagine spune mai mult decat 1.000 de cuvinte este important sa intelegem care sunt cuvintele pe care dorim sa le inlocuiasca imaginea.

De fiecare data continutul unui mesaj, indiferent unde este pozitionat, pe un pliant, banner, billbord sau flayer, online sau offline, important este sa privim aceasta comunicare ca pe un dialog. Un dialog intre cel care emite mesajul si cel care-l receptioneaza. In contextul in abundenta, ca sa folosesc un eufemism, de mesaje publicitate este un factor de stres, atunci este evident ca pentru a putea initia un dialog avem nevoie de ceva mai mult decat o grafica publicitare colorata si vitaminizata. Avem nevoie de captarea interesului, mentinerea vie a dialogului si mai mult decat orice , determinarea unei actiuni.

Am sa va povestesc o intamplarea care exprima exact acest lucru.

Anul 2017, Praga. Pe o strada unde galeriile de arta sunt precum farmaciile in Bucuresti, se anunta vernisajul unui tanar si promitator artis plastic. Cu o seara inainte de vernisaj, artistul este vizitat de Directorul  Scuderiei Ferrari din Praga. Mirat de o asemenea simandicoasa vizita, artistul , deloc un conformist, doreste sa afle motivul vizitei, in contextul in care, chiar vanzand in avans tablourile pe care le intentiona se le realizeze in urmatorii 10-20 ani, nu ar fi putut deveni fericitul posesor al unui Ferrari. Dar … surpriza. Propunerea, fara alte comentarii sau justificari, facute de Directorul Scuderiei Ferrari, suna cam asa:

„Primesti 10.000 de euro daca ne permiti ca pe tot parcursul expozitiei sa expunem un model Ferrari Portofino in mijlocul galeriei.”

In contextul in care suma nu era deloc de refuzat, artistul plastic accepta, fara insa a primi raspunsuri la multele intrebari legate de acesta propunere.

A venit ziua vernisajului, lumea multa, inghesuiala si mai multa, (spatiul galeriei, nu foarte generos, era ocupat de un Ferrari rosu), presa, sampanie si o 1000 de intrebari. Ce cauta un Ferrari in expozita ta? Intrebare la care artistul nu a putut raspunde. Intrebare pe care si-au pus-o toti cei prezenti, dar si telespectatorii jurnalelor de stiri, care afla cu surprindere despre un evenimen ciudat. O stire care a facut prima pagina a ziarelor si a ocupat un loc in toate jurnalele de stiri.

Si toate astea cu … 10000 de euro si multa imaginatie, viziune si bani putini (fata de cat ar fi platit pe o reclama, care intre noi fie vorba, ar fi fost tratata ca si reclama, printre atat de multe altele).

Dar a devenit o stire.