
Controlul calitatii tiparului
Realizarea machetelor grafice
Realizarea machetelor grafice este una dintre cele mai importante etape in comunicarea publicitara. Creativii din industria publicitatii duc adevarate lupte pentru a capta si retine atentia consumatorilor.De la reclamele din statiile de metrou si pana la pliantele distribuite pasagerilor curselor aeriene, de la etichete de produs si pana la machetele de presa din revistele glossy, totul se reduce la aceasta lupta epica.
Din ce in ce mai putin influentat de avalansa mesajelor publicitare, consumatorul devine mult mai putin atent la continutul acestor mesaje publicitare. Din acest motiv macheta grafica este cheia pentru a putea patrunde in mintea consumatorului, capatandu-i atentia.
Intrebarea este ce-i atrage atentia? Sigur, o poza cu o femeie frumoasa (cat mai putin, sau deloc, imbracata) va fi mai atractiva decat o poza cu tomate in cosul unei gospodine ce se intoarce de la piata. Dar asta este reteta? Uneori, da. Poate fi o solutie. Cei 3 S „Sex, Sport, Scandal” vor fi cap de lista in atentia tuturor. Dar un creativ talentat va fi intotdeauna cu un pas inaintea unor astfel de solutii.
Machetele grafice – gata pentru tipar.
Stim cat de important este sa poti furniza tipografiei machetele pentru tipar astfel incat sa fii sigur ca totul va fi bine tiparit. Pregatirea machetelor pentru tipar este o operatie complexa si foarte importanta pentru rezultatul final al produsului tiparit. Oricat de bine se vede pe monitor, sau indiferent de cat de mult iti place printul tiparit pe imprimanta de la birou, la tipografie este posibil sa nu fie suficient. Beneficiile obtinute prin tratarea cu atentie a fiecarui detaliu, depasesc cu mult efortul investit si timpul consumat la finisarea si pregatirea machetelor pentru tipar. Un tip de caracter (font) uitat sau neconvertit la curbe, o fotografie neprelucrata suficient sau finisata neatent, un filtru (sau o lentila) aplicat peste o imagine, netransformata in BMP, costa in cazul cel mai fericit, inca un drum pana la tipografie, timp pierdut sau uneori, chiar compromiterea a lucrarii.
Bunul de tipar in format digital
Bunul de tipar pentru momentul cand macheta grafica este finisata este unul dintre motivele ce comporta multe discutii. Sigur un print digital pe o imprimanta digitala de mare acuratete, calibrata si utilizata in parametri standard este absolut necesar. Dar … nu si suficient. Adevaratul si cel mai sigur Bun de Tipar se da in tipografie pe masina care va tiparii lucrarea.
Intre tiparul digital si cel offset sunt diferente fundamentale.
- hartia suport
- pigmentii de cerneala
- modul de imprimare
- tehnologia de uscare
Bunul de tipar TREBUIE dat la masina de tiparit. Printul digital poate fi doar o imagine necesara ca prezentare si format.
O imagine buna este inainte de toate o imagine care “se vede”. Imaginea care apare pe monitorul calculatorului, nu v-a fi (decat rareori) imaginea care va fi obtinuta la tipar. De cele mai multe ori diferentele sunt vizibile si neplacute. Este sufficient sa amintim faptul ca hartia de ziar nu permite o imprimare decat la maxim 80lpi, mult inferioara celei oferite de reviste. Astfel macheta trebuie realizata plecand de la aceste date. O rezolutie mica inseamna inainte de toate pierderea unor detalii si efecte grafice, uneori atat de necesare transmiterii mesajului publicitar. Grafica machetelor trebuie adaptata in primul rand suportului pe care v-a fi imprimata.
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.